האם אני יכולה לעזור לחברה לעבור מבחן?

  • כ"ז אדר א' התשפ"ב

שאלה

יש לי חברה טובה איתי בלימודים שלא עברה מבחן
במועד ראשון ורוצה לגשת למועד שני, המבחן נעשה בבית והיא רוצה שאני אהיה איתה במבחן ושאני אעזור לה.
האם זה מותר?

תשובה

שלום רב,

את לא יכולה לעזור לחברתך בזמן המבחן, כי יש בזה משום גניבת דעת, ולפעמים גם משום גניבת דבר ממש -

כך השיב הרב משה פיינשטיין זצ"ל בשו"ת אגרות משה חלק חושן משפט חלק ב' (סימן ל) שהעתקת תשובות במבחנים כדי לקבל תעודות אסורה לא רק בגלל דינא דמלכותא (דין המלכות, היינו הממשלה) אלא מדין התורה, ואין זה רק גניבת דעת שגם כן אסור, אלא שהוא גם גניבת דבר ממש שהרי כשירצה לפרנסתו במשך הזמן להשכיר עצמו אצל אחד לעבוד בעסקיו, ורוצים ברוב הפעמים מי שגמר היטב לימודי חול, והוא יראה לו התעודה איך שגמר בטוב ועל סמך זה יקבל אותו, הרי שזהו גניבת ממון ממש.

ועל דרך זה כתב הרב שמואל הלוי וואזנר זצ"ל בשו"ת שבט הלוי חלק י' (סימן קסג) אודות הבחינות שעושים במוסדות החינוך למיניהם, והציונים כמובן קובעים בטיב התעודות, והתלמידים או תלמידות מרשים לעצמם להערים באופנים שונים להשיג ציונים טובים שאינם מגיעים להם, שדבר פשוט להלכה שיש בזה גדר גניבת דעת, ופשוט שיש בזה גם לאו של לא תשקרו, וגם מרגיל עצמו בזה לרמאות, ועל זה אמר הנביא ירמיה (ט ד) לִמְּדוּ לְשׁוֹנָם דַּבֶּר שֶׁקֶר הַעֲוֵה נִלְאוּ. וגם יוצאים על ידי זה מכשולים בעתיד על ידי העלמת האמת בתעודות אם צריכים להתקבל לאיזה עבודה או חינוך והמקבלים חושבים אותם למומחים, ואינם, וגורמים היזק ניכר לנותן העבודה ועוד. ועל הכל הפסד מדות שמתרגל נגד האמת שמזה המכשולים הגדולים בדורינו, והאמת אהובה מכל.

בהצלחה רבה,

הלל מאירס