האם מותר לכבות דליקה בשבת בכל מצב שיש סכנה?

  • ט' אדר א' התשפ"ב

שאלה

שמעתי בשיעור שהתירו לכבות גחלת בשבת במקום חשש נזק לרבים משום שזו מלאכה שאין צריך לגופה, האם זה אומר שמותר לכבות דליקה בשבת בכל מצב שיש סכנה?

תשובה

שלום רב,

מותר לכבות דליקה בשבת, כל שיש חשש להיזק בגופם של רבים, אפילו אם אין סכנה לחיי אדם, משום שכיבוי שחייב עליו מן התורה הוא דווקא כשמכבה לעשות פחמים, אבל סתם כיבוי הוא מלאכה שאין צריך לגופה, והוא רק איסור דרבנן, ובמקום חשש להיזק בגופם של רבים, לא גזרו (ראה שלחן ערוך סוף סימן שלד ומשנה ברורה שם).

ואם יש חשש לחיי אדם, מותר לעבור אפילו על איסור חילול שבת מן התורה כדי לסלק מפגע זה (ראה שלחן ערוך סימן שכח סעיף ב ומשנה ברורה שם), ולכן חוטי חשמל שנפלו ברחוב ויש חשש שיגע בהם אדם, מותר להזעיק את חברת החשמל על מנת להפסיק את הזרם, ואין חיוב מעיקר הדין לעמוד שם במשך כל השבת כדי להתרות בבני אדם לבל יגעו בחוטים ויבואו לידי סכנה. ומכל מקום, המחמיר לעמוד שם - תבוא עליו ברכה (שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק מא סעיף כ).

בברכה,

הלל מאירס