האם מותר לצייר שמש, ירח ודינוזאורים?

  • ו' אדר א' התשפ"ב

שאלה

שלום רב,
שאלתי בהקשר לאיסור ולא תעשה לך פסל:
1. האם מותר לילדים להשתתף בחוג יצירה שבו הם עושים דמויות מחומרים/חימר?
2. האם מותר לצייר שמש, ירח, דינוזאורים וכו'?

תשובה

שלום רב,

1. אסור לעשות צורת אדם כשהיא שלמה בכל איבריה, אבל מותר לפסל צורת ראש לבד, או גוף בלא ראש. וכן אם מחסירים אבר אחד - מותר (שלחן ערוך ורמ"א יורה דעה סימן קמא סעיף ז, שו"ת יביע אומר חלק ג' חלק יורה דעה סימן ח, וחלק י' חלק יורה דעה עמוד שעב ד"ה והנה).

2. אסור לצייר שמש וירח וכוכבים (שלחן ערוך שם סעיף ד), אבל מותר לצייר דינוזאורים וכו', ואפילו לעשות צורה בולטת שלהם, וכמו שכתב השלחן ערוך יורה דעה (שם סעיף ו) צורות הבהמות חיות ועופות ודגים וצורות אילנות ודשאים וכיוצא בהם מותר לצור אותם, ואפילו הייתה הצורה בולטת.

בברכה,

הלל מאירס