האם כשמתפללים על הורים, מותר לומר את שמם?

  • כ"ד שבט התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
א. האם כשמתפללים על הורים, כגון לרפואתם, מותר לומר את שמם?
ב. יש חסידויות שנוהגות לחתן את ילדיהם בגילאים צעירים (18-19) ויש זרמים שמחתנים אף בגילאי 17. רציתי לדעת מה דעת התורה בנושא? האם זה טוב וכדאי להתחתן בגיל כ"כ צעיר? האם יש בכך בעיה?

יישר כוח ותודה רבה!

תשובה

שלום רב,

א. מותר להזכיר את שמם בדרך תפילה (בן איש חי שנה ב' פרשת שופטים סעיף ה), ואפשר להוסיף "אבי" או "אימי" לפני או אחרי הזכרת שמם, אך אין להוסיף תוארי כבוד, וכמו שכתב בספר חסידים (סימן ת"ת) אדם שמתפלל על אביו אם הוא חולה לא יאמר תרפא אבא מרי או לאדוני אבא רפא, כי שלמה אמר דוד אבי, וכן אלישע אמר (מלכים ב' ב יד) "איה א-להי אליהו" ולא אמר אדוני. ע"ש.

ב. אלה שמחתנים בגיל צעיר נוהגים כן על פי דעת רבותיהם, ובוודאי שזה טוב ומתאים להם, וכל אחד ינהג כדעת רבותיו בנושא זה.

ברכה והצלחה,

הלל מאירס