האם אני נקראת פושעת אם אני לא סולחת למישהו שפגע בי?

  • כ"ו טבת התשפ"ב

שאלה

שלום וברכה,
רציתי לדעת אם מישהו פגע בי פיזית/נפשית ומבקש סליחה וקשה לי מאוד מאוד לסלוח האם גם אני נקראת "פושעת" שלא סולחת? הבנתי שה' גם קשה למי שלא סולח לאחרים ולא סולח לו.

תשובה

שלום רב,

את לא חייבת לסלוח, אמנם אם הוא באמת חזר בתשובה ומפייס אותך ומבקש מחילה מעומק הלב, ראוי לעשות מאמץ לסלוח לו.

וזה לשון הרמ"א (סימן תרו סעיף א) והמוחל לא יהיה אכזרי מלמחול, אם לא שמכוון לטובת המבקש מחילה.

והסביר המשנה ברורה, לא יהא אכזרי מלמחול - שכל המעביר על מידותיו מעבירין לו על כל פשעיו. ואם הוא לא ירצה למחול, גם לא ימחלו לו. והוסיף בשער הציון שם, כי למעלה דנים מידה כנגד מידה. וצריך למחול לחבירו אפילו אם עוות כנגדו במזיד ובמרד, ואז מוחלין לו גם כן אפילו על המזידות, וכמו שאמרו בגמרא (ראש השנה דף יז עמוד א) למי נושא עוון למי שעובר על פשע.

לטובת המבקש - כדי שיהא נכנע לבו הערל ולא ירגיל בכך. ומכל מקום נראה שמלבו צריך להסיר השנאה ממנו, אחרי שבאמת ביקש ממנו מחילה.

עוד כתב המשנה ברורה, שהוא הדין שאין צריך למחול אם מכוון לטובת עצמו, שמתיירא שיגיע לו הזק כשימחול, והוסיף בשער הציון שם, שנראה שגם בזה צריך להסיר השנאה מלבו.

עוד כתב הרמ"א שם, ואם הוציא עליו שם רע אין צריך למחול לו, והסביר המשנה ברורה, כי יש מי ששמע בחשד ולא שמע בפיוס ונשאר השם רע. ומכל מקום מידת ענווה למחול גם בזה.

וראי עוד https://www.hidabroot.org/question/288574

ברכה והצלחה,

הלל מאירס