האם יש מצווה לבער כספי מעשר בשנה הרביעית ובשנה השביעית?

  • כ"א טבת התשפ"ב

שאלה

שלום לכבוד הרב,
בין שאר המצוות המדוברות בעלוני השבת לכבוד שנת השמיטה לא מוזכרת מצווה אחת חשובה והיא ביעור כספי מעשר וקופות צדקה בשנה הרביעית ובשנה השביעית לשמיטה, השאלה היא האם גם מצווה זו נוהגת מדרבנן לאחר חורבן ירושלים, בדומה למצוות השמיטה, הרי ידוע מה שנכתב בפרקי אבות (על שום מה דבר בא לעולם..., ומגפת הקורונה כדבר לכל דבר ועניין) ועוד שהוסיפו רבותינו שם שהדבר מתרבה בשביעית והרי אנו בשביעית.

תשובה

שבוע טוב,

השל"ה (מסכת חולין אות סג) חידש, שאף אם זיכה השם יתברך שיש לו מעשר הרבה, ראוי לבערו ולחלקו בשנה השלישית ובשנה השישית של שמיטה, כדין מעשר תבואה. והובא באליה רבה (סימן קנו סק"ב). ובשו"ת בית דינו של שלמה (חלק יורה דעה סימן א בהלכתא פסיקתא שבסוף התשובה אות כב) סובר שחייב לעשות כן.

אמנם כתב בספר נהר מצרים (דיני הפרשת מעשר ממון אות ד) שנראה שאם פירש בשעת הפרשתו להתנהג בו על פי דעתו, אין צריך ביעור, וככל היוצא מפיו יעשה.

בברכה,

הלל מאירס