נפלו לי התפילין על הרצפה וכבר אכלתי בבוקר, האם אפשר לצום ביום אחר?

  • ג' טבת התשפ"ב

שאלה

שלום לרב, יש לי שאלה: נפלו לי התפילין על השולחן ואז על הרצפה שהם ללא הבית שלהן אני יודע שצריך לצום יום
השאלה שלי אם אכלתי בבוקר לפני ואני על אנטיביוטיקה שחייב לאכול לפני הכדור האם אפשר לצום ביום אחר או מה השעות של הצום

תשובה

שלום רב,

אכן כתוב שאם התפילין נפלו על הרצפה בלי הנרתיק מנהג העולם לצום (משנה ברורה סימן מ סק"ג), ואם עדיין לא אכלת באותו יום, תצום באותו יום. ואם כבר אכלת, תצום למחרת (ראה שו"ת מהר"י מברונא סימן קכז, באר היטב סימן תקעא סק"א, וכף החיים סימן מ אות ו), ונכון שתקבל עליך את הצום במנחה שלפניו (ראה שו"ת מנחת יצחק חלק ליקוטי תשובות סימן ב).

ולפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל גם באופן שלא אכלת כלום, עדיף שתקבל עליך את הצום באותו היום במנחה, ותצום למחרת, כמו שהובא בספר ילקוט יוסף חלק א' (מהדורת תשמ"ה עמוד כט).

אמנם אם תרצה תוכל לפדות את הצום על ידי נתינת צדקה כשיעור שווי הארוחות שאתה אוכל מבוקר עד ערב (יעויין שו"ת חיים שאל חלק א' סימן יב, וספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק א' פרק ו סעיף ו), או על ידי תענית דיבור מבוקר עד ערב (יעויין שו"ת רבבות אפרים חלק ו' תחילת סימן יד בשם ספר הליכות והנהגות לבעל קהלות יעקב עמוד כג בשם הגר"י קניבסקי זצ"ל, וספר אור לציון חלק ג' עמוד רפ ד"ה ויש).

בשורות טובות,

הלל מאירס