האם מותר לי לקבל על עצמי צום ארבעים יום למרות שחנוכה יחול בתוך זמן זה?

  • כ"ז חשון התשפ"ב

שאלה

בכוונתי לקבל על עצמי תענית צום למשך 40 יום.
מה בדיוק עליי לעשות כדי שאכן יבוצע נכונה.
האם עלי להכריז על כך בדיבור/במחשבה מכוונת אל מול בורא עולם לאחר תפילת מנחה?
בחנוכה הקרוב, אוכל להמשיך ברצף כמובן עד צאת הכוכבים ואז להחיל כל מנהגי החג?

תשובה

שלום רב,

מי שרוצה לקבל על עצמו צום יחיד, עליו לומר בתפילת מנחה לפני יהיו לרצון: הריני בתענית יחיד מחר, יהי רצון שתהא תפילתי ביום תעניתי מקובלת. ומנהג הספרדים לומר, ואם לא אוכל ולא ארצה, כשאומר מזמור לדוד אוכל להפסיק.

ובדיעבד אם לא קיבל בתפילת המנחה יכול לקבלו אח"כ כל זמן שהוא יום (יעויין שלחן ערוך סימן תקסב סעיף ו ורמ"א ומשנה ברורה שם), ודעת הגר"ע יוסף זצ"ל בספרו הליכות עולם חלק ח' (עמודים פו-פז) שבדיעבד יכול לקבל עליו את הצום עד שלוש עשרה וחצי דקות אחרי השקיעה.

כל הצומות שאתה צם ברציפות, מספיקה בשבילם קבלה אחת (שלחן ערוך שם סעיף ז), וכשיש הפסק ביניהם יש מי שמסתפק אם מספיקה קבלה אחת לכולם (שם סעיף ח), ונהגו להסתפק בקבלה אחת (רמ"א שם), ומכל מקום כיוון שיש מי שמסתפק בזה כל אחד יחוש לעצמו ויקבל כל צום מבעוד יום בשעת תפילת מנחה כדי לצאת לפי כל הדעות (כף החיים אות סא).

אך אסור לך לצום בחנוכה (שלחן ערוך סימן תקעח, וסימן תרע סעיף א).

בברכה,

הלל מאירס