חברה והשקפה

שאלה בתורה.

  • כ"ו חשון התשפ"ב

שאלה

כתוב בחיי שרה פסוק ב
ותמת שרה בקרית 4 היא חברון בארץ כנען
למה הכתוב בה ומאריך קרית 4 היא חברון בארץ כנען
הוא היה בא וכותב מקום מדויק וזהו!
והרי אין מילה מיותרת בתורה אז למה כתוב חברון וארץ כנען?

תשובה

שלום וברכה

אעתיק שניים מגדולי המפרשים

רבינו בחיי בראשית פרשת חיי שרה פרק כג פסוק ב

ויתכן לומר עוד בשם "קרית ארבע היא חברון", היא נקראת חברון על שם שכל הקבור שם נפשו מתחברת למעלה בעיר אלהים עם ד' מחנות שכינה, ולא לחנם חמדוה אבות העולם אלא שמשם זוכות הנשמות להתחבר לשרשן שהוא כסא הכבוד, וזהו "קרית ארבע היא חברון":

אור החיים בראשית פרשת חיי שרה פרק כג פסוק ב

(ב) ותמת שרה. רמז הכתוב באומרו בקרית ארבע לומר כי ח"ו לא יתייחס המיתה לצדיקים אלא שקרית ארבע פי' עיר שהיתה בנויה מד' יסודות נפרדה היא ונסעה מהם. ואומרו היא חברון פי' שהגם שמתה היא משפעת בהם בחינת החיבור כי הצדיקים הגם שימותו הגוף אינו מושלל מהחיים כי צדיקים במיתתם קרויים חיים, וצא ולמד (שבת קנב ב) ממעשה דרב אחאי בר יאשיה. והטעם הוא כי בהיותם בעולם הזה מהפכים בחינת החומר שביסודות לבחינת הרוחניות הקדוש שבנפש באמצעות מעשים טובים והפלגת התורה שמשתדלים בעולם הזה, ולהשכילך בדבר צא ולמד מה שכתב רמב"ם פ"ד מהלכות יסודי התורה דין ה' שישתנה היסוד ליסוד חבירו הקרוב אליו ויהפך העפר למים, וכמו כן ימצא שבאמצעות דביקות האדם בקונו יתהפכו היסודות כולם ליסוד האש ויסוד האש ליסוד אש הנשמה והבן. ואומרו בארץ כנען כי העולם הזה יקרא ארץ כנען (זהר ח"א פ א) הוא יצר הרע ובאמצעות התעצמות כנגדו ישיג האדם להפליא לעשות בקדושה ובהשגה:

בהצלחה,