אם מישהו נוסע ברכב בשבת, ושואל אותי איפה רחוב פלוני, מה עליי לענות?

  • ה' חשון התשפ"ב

שאלה

אם מישהו נוסע ברכב בשבת עוצר ושואל אותי איפה רחוב כך וכך, מה עליי לענות? אם אני יענה לו זה יהיה חילול שבת אבל מצד שני אם אני לא אענה לא הוא עלול לחפש וייקח לו יותר זמן וזה יהיה יותר חילול שבת. תודה

תשובה

שלום רב,

הדרך המובחרת היא, לענות לנהג, שאסור לחלל שבת ואסור לו לנסוע, אלא שמכיוון שאת רוצה למעט ממנו חילול שבת שלא יסתובב הרבה וישאל עוד אנשים איך להגיע לאותו רחוב, לכן את מראה לו איך להגיע, ובזה גרמת לו למעט בחילול שבת, וגם יצאת ידי חובת מחאה (תשובת הגרש"ז אויערבאך זצ"ל, הובא בספר מאור השבת חלק א' עמוד תצא).

אם קשה לך לענות בסגנון זה, תאמרי  לו, שאת לא יודעת איך מגיעים (כי מותר לשקר מפני דרכי שלום כמבואר במסכת יבמות דף סה עמוד ב, ובשלחן ערוך חושן משפט סימן רסב סעיף כא).

ואם הנהג נוסע לצורך פיקוח נפש או אפילו ספק פיקוח נפש, ודאי שאת חייבת לענות לו איך מגיעים לאותו רחוב (פשוט. וכ"כ בשמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק כט סעיף ע).

בברכה,

הלל מאירס