שבת

עבודה במתקן בטחוני בשבת

  • ד' חשון התשפ"ב

שאלה

שלום לרב,

ברצוני להתייעץ בנושא שמעסיק אותי כבר זמן רב.
אני עובדת בחדר בקרה של מתקן מסווג, לא אוכל לפרט עליו אבל הוא דורש שמירה מלאה של 24/7.
נכנסתי אליו מבחירה ועברתי את כל המיונים כשחזרתי בשאלה ולכן לא היתה לי כל בעיה לחלל ולעבוד בסופ״שים בעת הצורך.
כיום אני מתחילה להתקרב חזרה ואני חווה מצוקה פנימית מחוסר היכולת שלי לשמור שבת (יש חוסר בכח אדם ולכן יוצא שכמעט כל שבת נאלצת לנסוע ולהקריב כמות שעות גדולה של עבודה).
מצד אחר- אם אדבר עם המנהל על כך שברצוני לשמור שבת, העמיתים שאיתי יסבלו במעמסת משמרות גבוהה יותר וזה כמעט בלתי אפשרי. בנוסף- אני מרגישה שזה אנוכי מצידי לבקש להימנע מעבודה בשבת בשביל השלווה הפנימית שלי, ולתת לעמיתיו היקרים ״להיטחן״ בעבודה כפליים.
מעבר לכך- הרי כל יהודי באשר הוא דתי/חילוני חלה עליו החובה לשבות ביום זה, אז מנקודת מבט אחרת מה ההבדל בין אם אני כאישה מאמינה שמשתדלת לשמור הלכה ולעשות את המיטב, אקריב מעצמי עבודה בשבת, או כל יהודי אחר שחלה עליו חובה זו? (גם אם אינו מאמין).
אשמח לתשובה ועצה טובה

בברכה, יסכה

תשובה

שלום וברכה

אמת שאין כל הבדל בינך לבין כולם. להיפך, לצורך פיקוח נפש יש עדיפות שמי ששומרת שבת תחלל את השבת כי היא עושה זאת רק עקב הפיקוח נפש שזה מצוה ולא בגלל שהיא מזלזלת במצוות השבת.

אולם השאלה העיקרית האם אכן מדובר בפיקוח נפש. אם לא מדובר בפיקוח נפש אסור לאף אחת מבנות ובני ישראל לחלל שבת. מאחר ואת לא יכולה לפרט מה את עושה הרי שאם זה לא ברור לך שיש בזה פיקוח נפש או לפחות חשש של פיקוח נפש יש להתייעץ עם הרב המונה על הדבר. נניח אם מדובר במתקן צבאי להתייעץ עם הרב הצבאי  שמותר לו לדעת מה את עושה או מתקן שב"ס וכדו' בכל מקום יש דרך לברר ולהתייעץ עם הרב הממונה על הגוף ובתנאי שהוא אכן ירא שמיים.