ברכה על ראיית אישה נאה מאוד

  • ל' תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
הבנתי שיש ברכה שמברכים כשרואים אישה נאה מאוד..
יש לי 3 שאלות לגבי זה:
1. איזו ברכה מברכים?
2. מה ההלכה למעשה?
3. איך זה מסתדר עם האיסור להסתכל על אישה?
תודה מראש

תשובה

שלום רב,

מברכים על כל בריות נאות, לאו דווקא אישה נאה, וכפי שכתב השלחן ערוך (סוף סימן רכה) הרואה אילנות טובות ובריות נאות אפילו עובד כוכבים או בהמה אומר "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם שככה לו בעולמו", ואינו מברך עליהם אלא פעם ראשונה ולא יותר לא עליהם ולא על אחרים אלא אם כן היו נאים מהם.

כמובן שגבר לא יכול לכתחילה להסתכל על אישה כדי לברך עליה, שהרי אסור לו להסתכל בה (ראה ביאור הלכה שם ד"ה אפילו עו"ג), ומה שכתב המשנה ברורה (ס"ק לב) הרואה וכו' ובריות נאות - בין זכרים בין נקבות, הכוונה על אישה שראתה אישה אחרת נאה, או על גבר שראה אישה באקראי דרך ראייה בעלמא שלא לשם הנאה (ראה ערוך השלחן שם בסוף הסימן, וחזון עובדיה ברכות עמוד תנז).

ובלאו הכי לא נהגו כלל לברך ברכה זו בזמנינו. ומכל מקום נכון לברך בלא שם ומלכות (משנה ברורה שם בשם החיי אדם. וכן ראה הלכה ברורה שם סעיף ס).

בברכה,

הלל מאירס