למה אסור לגזור ציפורניים ביום חמישי?

  • ו' חשון התשפ"ב

שאלה

לא הבנתי למה אסור לגזור ציפורניים ביום חמישי? הרי מה שזה מתחיל לצמוח בשבת זה דבר שנעשה מעצמו ומאי שנא מזריעה שמותר תמיד למרות שאם יזרעו ביום ראשון הוא יקלט בשבת? ואם אכן אסור האם אסור גם ביום שישי כאשר ביום ראשון שלאחריו יחול יו"ט וכן בערב ר"ה ובחו"ל בכל עיו"ט משום היום השני? לכאורה לא שכן לא מצינו איסור כזה בפוסקים אך שוב מאי שנא?

תשובה

שלום רב,

המשנה ברורה (סימן רס סק"ו ובשער הציון שם) כתב בשם האליה רבה, שמקפידים שלא לגזור ציפורניים ביום חמישי, מפני שהן מתחילות לחזור ולגדול ביום שלישי לגזירתם, ואם כן אין זה תיקון כבוד שבת שחוזר לצאת בשבת. והכוונה בזה, שהרי כתב השלחן ערוך (שם סעיף א) שמצווה לגלח הציפורניים בערב שבת. ואם כן אין זה כבוד שבת שציפורניו חוזרות לגדול בשבת. וממילא כמובן אין זה עניין לזרעים שעתידים להיקלט בשבת, שאין בזה פגיעה בכבוד שבת כלל.

כשיום טוב חל ביום ראשון, אפשר לגזור הציפורניים בערב שבת ללא חשש, למרות שיתחילו לצמוח ביום טוב, כי עכשיו עושה לכבוד שבת (ראה פסקי תשובות שם הערה 51 בשם שו"ת שבט הקהתי חלק א' סימן קה), והוא הדין לגבי ערב ראש השנה ובחו"ל בכל ערב יום טוב שאפשר לגזור הציפורניים ללא חשש למרות שיחזרו לצמוח ביום השני של יום טוב, כי עכשיו עושה לכבוד יום טוב.

יש לציין שמנהג בני ספרד שלא לחוש מלגזור את הציפורניים ביום חמישי (אור לציון חלק ב' פרק מז סעיף ד).

בברכה,

הלל מאירס