האם מותר לשתות מברזייה בשבת שהמים שלה נשפכים על הדשא?

  • כ' תשרי התשפ"ב

שאלה

שלום הרב,

שתי שאלות ברשותך:

1. האם מותר לשתות מברזייה שהמים שלה נשפכים על הדשא? החשש הוא שהמים משקים את הדשא.

2. האם מותר להתפנות בשיחים בשבת? אותו חשש כמו בשאלה הקודמת, שמשקה.

בתודה מראש.

תשובה

מועדים לשמחה,

1. אם המים נשפכים ישירות על הדשא - אסור, וכפי שכתב השלחן ערוך (סימן שלו סעיף ג) אבל האוכלים בגנות אסורים ליטול ידיהם על העשבים שמשקים אותם אף על פי שאינם מכוונים פסיק רישיה הוא, וכתב הרמ"א, ולכן טוב להחמיר שלא לאכול בגנות אם ישתמש שם עם מים דבקושי יש ליזהר שלא יפלו שם מים.

אך אם הם לא נשפכים ישירות על הדשא - מותר, וכמו שהביא בספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק יב סעיף יט והערה נג) בשם הרב שלמה זלמן אויערבאך זצ"ל, שמותר לשפוך מים בכיור בשבת, אף שהמים זורמים דרך צינור לקרקע זרועה, מכיוון שאינו מכוון להשקאה, ואף על גב שהוא פסיק רישיה, מכל מקום מכיוון שנעשה רק על ידי כוח שני נחשב רק גרמא, ואין לאסור באופן זה. וכן פסק בספר חזון עובדיה שבת חלק ד' (עמודים י-יב).

2. מותר, משום שאינו גורם לדשא לצמוח (שלחן ערוך סימן שלו סעיף ג, משנה ברורה שם, ביאור הלכה ד"ה או שאר משקים, וחזון עובדיה שם עמודים יג-טז).

בברכה,

הלל מאירס