האם ראש השנה מבטל גזירת שלושים?

  • כ"ג אלול התשפ"א

שאלה

אמא שלי נפטרה בתאריך 21 לאוגוסט שהיה, היא נקברה בבית העלמין רחובות, האם החג ראש השנה מבטל את ה-30, במידה ולא אז מתי ה-30 נגמר ומורידים זקן ומסתפרים? כי ביום ההלוויה נאמר לי ולאחים שלי בחברת קדישא שכן ראש השנה מבטל את ה-30 ורב אחר של אחד החברים אומר שלא. אני שואל לפי מנהגי אשכנזים. תודה

תשובה

שלום רב,

ראשית, משתתפים באבלכם הכבד על פטירת אמכם ע"ה, יהי רצון שלא תדעו עוד צער ובירושלים תנוחמו במהרה!

מנהג האשכנזים לא להסתפר במשך שלושה חודשים (רמ"א יורה דעה סימן שצ סעיף ד), ולא תוכל להסתפר בערב ראש השנה, כי אמנם ראש השנה נחשב כרגל לבטל האבלות וכמו שכתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן שצט סעיף ו), אולם כבר כתב שם קודם לכן (סעיף ד) הא דרגל מבטל גזירת שלושים בשאר מתים, אבל באביו ואמו שאסור לספר עד שיגערו בו חביריו אפילו פגע בו הרגל לאחר ל' יום אינו מבטל.

אמנם יש מקום להקל לגלח הזקן בערב ראש השנה (ראה פתחי תשובה סימן שצ סק"ד בשם הנודע ביהודה חלק אורח חיים מהדורא קמא סוף סימן יד והחתם סופר חלק יורה דעה סימן שמז).

שתזכו להתבשר אך טוב,

הלל מאירס