האם מותר להגיד נשמת כל חי לבד?

  • י"ז אלול התשפ"א

שאלה

שלום הרב,
בבוקר יש לי סדר תפילה קבוע:
1. ברכות השחר
(מדלגת על פסוקי דזמרא)
2. יוצר אור עד תפילת 18
3. עלינו לשבח
4. לדוד ה' אורי וישעי, 13 עיקרים, 10 זכירות
5. נשמת כל חי.

כמה שאלות-
א. לגבי תפילת 18, ממש קשה לי להתרכז כשאני לא אומרת את התפילה בקול שאני אשמע את עצמי - חייב ללחוש?
ב. האם סדר התפילה שלי הוא בסדר? זה טוב שאני מדלגת? פשוט אין לי זמן בבוקר להכל
ג. האם זה מותר להגיד את נשמת כל חי לבד? לא יוצא לי כל יום.. אבל כשאני מספיקה.

תודה.

תשובה

שלום רב,

א. אם את לא יכולה לכוון מבלי שתתפללי בקול - מותר לך להגביה את קולך גם בתפילת שמונה עשרה כפי הדרוש לצורך הכוונה. והיתר זה הוא רק כשאת מתפללת ביחיד, אולם בציבור אסור להשמיע קול בתפילת שמונה עשרה אפילו במקצת, כי זה מפריע לשאר המתפללות (שלחן ערוך אורח חיים סימן קא סעיף ב ומשנה ברורה שם).

ב. מבין שהשאלה היא למנהג בנות ספרד, ובכן לפי מנהגן סדר תפילת שחרית הוא כדלהלן:

קודם כל תברך "ברכות השחר" (שאישה חייבת לאומרם בכל יום) חוץ מברכת "שלא עשני אישה", ובמקום זה תברך "שעשני כרצונו" בלא שם ומלכות. ואם תרצה תברך גם "ברכות התורה". ואח"כ נכון שתאמר פסוק "שמע ישראל" ו"ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד" כדי לקבל עליה עול מלכות שמים. ואם תרצה תאמר את כל הפסוקים של קריאת שמע. ואחר כך תתפלל תפילת שמונה עשרה. אבל אינה רשאית לברך בשם ומלכות את ברכות "ברוך שאמר" ו"ישתבח" וברכות קריאת שמע (הלכה ברורה חלק ה' עמוד תנב).

ראי לגבי 13 עיקרים ו-10 זכירות https://www.hidabroot.org/question/294249

ג. מותר לומר נשמת כל חי לבד, וכל יום - ראי https://www.hidabroot.org/question/290128

אך יש לדעת שאין זה חיוב, ומכאן ולהבא יש לשים לב (אם לא שמת לב) לומר לפני שאת מתחילה במנהג טוב חדש, שאת נוהגת כן "בלי נדר", כדי שלא יהפוך לנדר.

בברכה,

הלל מאירס