תורה ומדע

האם הדת תנצח?

  • י' אלול התשפ"א

שאלה

שלום רב כבוד הרב!
יצא לי לא מעט פעמים להתווכח עם אנשים
על הדת.
רוב האנשים, טענו כי המדע ינצח את הדת בגלל ״שהדת מתיישנת בכל שנה, לעומת המדע, שמתפתח״.
לקחתי את זה יחסית קשה.
התווכחתי איתם על זה שאין לדעת מי ינצח, ואין סיבה להתווכח על דבר כזה.
אבל כבודו, שאלה לי אלייך. שאלה חשובה שגורמת לי להתעניין כל פעם מחדש.
האם הדת תנצח?
הרי תראה אותנו. אנו, הדתיים, החרדים.
מאמינים באומנה שלמה!
אבל השאלה המעניינת היא, האם הדת תנצח? או שבכלל המדע?

אשמח אם תשיב לי תגובה!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

אין תחרות בין תורה לבין מדע, ולא סתירה בין השניים.

הרי המדע עוסק בגשמיות של העולם הזה (טכנולוגיה, רפואה, נוחות).

בעוד התורה עוסקת ברוחניות של העולם הזה (נשמה, תכלית החיים, מוסר וערכים, בחירה בין טוב לרע).

התורה היא שלימדה את העולם על ערכים כמו כבוד האדם וחירותו, ואפילו מעמד האשה:

https://www.hidabroot.org/article/1144426

בערך "רצח עם" נכתב בוויקיפדיה: "המאה העשרים, שנולדה משופעת תקוות להיות מאת הנאורות, הקדמה, הרציונליות וההומניזם, הייתה למאה הכי עקובה מדם בהיסטוריה. במאה זו שבה נרצחו על ידי השלטונות, ברוב המקרים על ידי ממשלותיהם הם, שנועדו לדאוג לרווחתם, בין 170 ל-360 מיליון בני אדם נטולי הגנה, בשואה אוניברסלית חסרת תקדים בתולדות האנושות".  ההומניזם שאב את הערכים שלו מן התורה, ממנה למד את המושג של קדושת חיי האדם, כבוד האדם וחירותו. ללא האמונה באלוקים, אין לערך החיים בסיס להישען עליו.

המדע אין לו שום יכולת להשיב על שאלות רוחניות, כמו מוסר וערכים, מה מותר ומה אסור, לשם מה אנחנו חיים, תכליתנו בעולם, ועבודת ה'.

התשובה לשאלתך היא שאין כל מלחמה. כמו שלהבדיל אין מלחמה בין תזונה לבין משפטים, או בין ספרות לבין ספורט.

התורה היא כמובן העיקר והתכלית של החיים, כי אמנם צריך נשמה בריאה בגוף בריא, אך אין ספק שהנשמה היא העיקר. כל הנוחות והטכנולוגיה שבעולם לא נותנים לנו מענה לתכלית החיים.

פנה אליי פעם סטודנט לרפואה, וסיפר שהוא לומד רפואה כדי לפתח תרופות ולהציל חיים. "זו ללא ספק מטרה גדולה בחיים, להיות איש של חסד" אמרתי, "אך האם זוהי באמת הפיסגה הגבוהה ביותר אליה תוכל לשאוף? האם לא ייתכן שקיימת מטרה גבוהה וחשובה יותר בחיים? לצורך העניין, תאר לעצמך שנסעת בזמן לשנת 7000, כולם חיים בגאולה פיזית ונפשית, בשיא הטכנולוגיה והקידמה המדעית. אין מחלות ונרפאו כל הנכויות, רובוטים עושים עבורנו את כל המלאכה, אין יותר עניים ומסכנים, נפתרו כל השאלות בפיזיקה ורפואה. מהי תהיה אז מטרתך בחיים? האם תשב כל היום לשחק ותאכל פופקורן? אמנם בחרת כיום לחיות את חייך כדי להשיג רפואה ונוחות טכנולוגית לבני האדם, אך לא ייתכן שתאבד את כל משמעות חייך בעולם שאין בו מחסור? שים לב שכל משמעות חייך בעולם מסתכמת בשלילי, במילוי החסר, אך מהו הערך החיובי אליו אתה שואף בחיים?"  הופתעתי משתיקתו של הסטודנט, שלא דמיין לרגע את אפשרות קיומה של מטרה רוחנית גבוהה יותר מחיי החומר של העולם הזה. הוא השיב לבסוף שבאמת איננו יודע מה היה עושה עם חייו.  מובן שיכול אדם להיות רופא מאמין שעוסק בתורה, וגומל חסד עם הבריות במחקריו המדעיים. אך קיים אבסורד באדם שחושב שהחיים מסתכמים בלימודי רפואה ושכלולים טכנולוגיים.

המדע, מטרתו האמיתית היא לעזור בשמירת התורה - בקיום תכלית החיים. כשם שהגוף מטרתו לעזור לנשמה.

אמליץ לך לקרוא חוברת קצרה שכתבתי בשם "שיחה גורלית", המתארת דו-שיח עם אלוקים על שאלות רבות באמונה (הוכחות למציאות הבורא, משמעות החיים, אמיתות התורה, למה אלוקים ברא אותנו ועוד). לקריאת החוברת, חפש בגוגל את המילים "שיחה גורלית".

בברכה,
דניאל בלס