חברה והשקפה

לימודי חול בסיסיים בת"ת

  • כ"ו אב התשפ"א

שאלה

שלום וברכה לרבנים המשיבים,
יש לי שאלה שתמיד התקשיתי להשיב עליה בצורה שתתישב כראוי על ליבי
בנוגע לחינוך החרדי…
השאלה היא למה לא מכניסים קצת ידיעות נחוצות לחיים בתלמודי התורה (אני מדבר על המיינסטרים ולא מודרנים למיניהם)
למה לא מכניסים לימודים רציניים ומסודרים של חשבון בסיסי (הכוונה ללימוד ראוי של לוח הכפל, אחוזים וכד' ולא פעם בשבוע) ומינימום של אנגלית…
הרי 'בתכלס' לא כולם מצליחים להישאר בכוללים וצרכים ידיעות בסיסיות לחיים (כמובן גם מי שנשאר בכולל צריך אך פחות)
למשל, בתהליך ההתחזקות שלי ניכנסתי לישיבה קטנה ליטאית וגליתי שכמעט כל הישיבה לא יודעו לוח הכפל בצורה טובה, ושלא לדבר על אחוזים שלא ידעו כלום (דבר נצרך לכל קניה בסופר) וגילו ממש חוסר הבנה בסיסי בעניינים פשוטים כל כך (וזה בגלל שלא לימדו כראוי מינימום של לימודי חול לחיים בתלמודי התורה…)
גם אנגלית, החבר'ה בישיבה כמעט לא ידעו מה זה ABC וכיום כל דבר קטן שהוא לא גמרא משולב עם אנגלית (אם לא יודעים את שמות האותיות באנגלית לא יודעים מתי התור שלך בדואר למשל.. לצערי זה נשמע מביך)
וגם בלשון ראיתי ליקוי שהרבה מהבחורים התקשו בכתיבה נכונה ללא שגיאות כתיב

הרי באמת, לא יהיה שום נזק רוחני לילדים שילמדו את אותם מינימום ידיעות שכאלה…
קצת לשון קצת חשבון וקצת אנגלית זה בסיס לחיים נורמלים היום

אני לא מתיימר לדעת ולהבין את ענייני הדור יותר מגדולי ישראל, אך עדיין הנושא קשה לי ואני קצת מרגיש שאולי המלחמה בזה איבדה במקצת את הדרך הסבירה ויש סלידה מהמינימום של המינימום ידיעות הנצרכות לחיים
אני מאמין שגם אם אלך לגדולי ישראל אני לא יצליח לקבל הסבר שייתיישב על ליבי

אשמח לשמוע את תשובתכם.. בתודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

אני למדתי בתלמוד תורה חשוב לפני הרבה שנים ולימדו אותי את לוח הכפל ואת תורת האחוזים ועוד ועוד כמו כן קיבלתי ידיעה בסיסית באנגלית ולמדנו גם חיבור וסגנון ודקדוק  כך למיטב ידיעתי לומדים ברוב תלמודי התורה.

לגופו של ענין חשוב להשקיע את כל מרצינו ואת כל הכוחות שיהיו אלף נכנסים כראוי לתלמוד כדי לתת לילדים את האפשרות של אחד מהם יצא להוראה. את כל לימודי החול אפשר להשלים אחר כך אולם את החיבור לתורה קשה לעשות ללא חיבור מנעוריו.

את האנגלית והחשבון אפשר ללמוד בכמה חודשים ספורים אולם החדרת ערך החשיבות של לימוד התורה וכו' וחיבור נפשי עמוק לתורה זה חייב להיעשות כבר מגיל צעיר ורק כך נזכה שאחד לפחות ייצא להוראה.

בברכה שנזכה לגדל את בנינו לתורה ויראת שמים,