האם אישה יכולה להיות דיינת?

  • כ"ג אב התשפ"א

שאלה

שלום הרב, האם אישה יכולה לשמש בתפקיד דיינת?
כמובן אם תלמד את כל מה שדרוש לכך ותעבור את כל המבחנים.
הרי שמבחינה שכלית יש נשים שיכולות לראות סיטואציה, גם הלכתית, בצורה רחבה מאוד ולשפוט כהלכה. מה גם שיש המון נשים צדקניות שבקיאות ולומדות תורה לשמה אפילו בצורה טובה יותר מהרבה גברים. העניין שלא מקובל שאישה תהייה דיינת השאלה אם יש לכך ממש איסור או שפשוט זה לא משהו שיהיה מקובל עד היום ולכן אנחנו לא רואים נשים דיינות וזה אפשרי.

תשובה

שלום רב,

אישה לא יכולה להיות דיינת (שלחן ערוך חושן משפט סימן ז סעיף ד).

ומה שנאמר בספר שופטים (פרק ד פסוק ד) "ודבורה אישה נביאה אשת לפידות היא שופטה את ישראל בעת ההיא", תירצו התוספות במסכת גיטין (דף פח עמוד ב, ד"ה ולא) בשני אופנים: א. שמא לא היתה דנה אלא היתה מלמדת להם הדינים. ב. שמא קיבלו אותה עליהם משום שְׁכִינָה.

וראי עוד בדברי הרב זמיר כהן שליט"א https://www.hidabroot.org/video/54657

בברכה,

הלל מאירס