חולה פריקנסון שקשה לו להניח תפילין, מה עליו לעשות?

  • ב' אב התשפ"א

שאלה

שלום, לפני כשנתיים אובחנתי כחולה פרקינסון. יש לי הפרעות תנועה ונעשה לי קשה להניח תפילין. מה ההדרכה ההלכתית במקרה כזה? אם אפסיק להניח תפילין האם תהיה עדות שקר בקריאת שמע ("וקשרתם לאות על ידך והיום לטוטפות בין עיניך" וכו')?
תודה

תשובה

שלום רב,

ראשית, נאחל לך שתזכה לרפואה שלמה ובריאות איתנה!

ולשאלה עצמה - עליך לעשות כל מאמץ להשיג יהודי שיסייע לך להניח תפילין, ואפילו אם אינך מסייע לו כלל בהנחתן עליך - תוכל לברך (שו"ת יביע אומר חלק ט' חלק אורח חיים סימן ז).

וגם אישה קרובת משפחה מדרגה ראשונה תוכל לסייע לך, וכמו שאמרו במסכת עבודה זרה (דף לט עמוד א) מעשה באישה אחת שנשאת לחבר והיתה קושרת לו תפילין על ידו.

ואם זה לא אפשרי, אפילו גוי יכול לסייע לך בזה, ואם תוכל לסייע קצת להמציא גופך וידך, מסייע כזה יש בו ממש, ותוכל לברך על התפילין. ואם לא, תניח בלי ברכה (שו"ת קנין תורה בהלכה חלק ב' סימן קכ ענף ג).

חזק ואמץ מאוד,

הלל מאירס