שאלות לגבי ט’ באב תשפ"א 2021 (הבדלה, כביסה ובשר)

  • כ"ח תמוז התשפ"א

שאלה

שלום רב,
השנה צום ט' באב יוצא ביום שבת לאחר סעודה שלישית.
רציתי לשאול על:
1) ההבדלה- האם מברכים על היין או על הבשמים? ואם לא אז מברכים על היין כשיוצא הצום?
2) ממתי אסור לכבס? (לפי הספרדים)
3) וממתי אסור לאכול בשר?
תודה מראש!

תשובה

שלום רב,

1. במוצאי שבת לא עושים הבדלה על היין אלא מברכים רק על הנר "בורא מאורי האש". ובמוצאי תשעה באב מברכים על היין ואחר כך מברכים המבדיל וכו', ומותר לשתות ממנו כרגיל. ואין לברך לא על הנר ולא על הבשמים (שלחן ערוך אורח חיים סימן תקנו ומשנה ברורה שם), ולא אומרים את הפסוקים שנהוג לומר בכל מוצאי שבת לפני הבדלה, אלא מתחילים מיד בברכת בורא פרי הגפן (שו"ת דברי מלכיאל חלק ו' סוף סימן ט, חזון עובדיה ארבע תעניות עמודים שלח-שלט, ושמירת שבת כהלכתה חלק ב' פרק סב סעיף מד).

2. למנהג הספרדים אסור לכבס בשבוע שחל בו תשעה באב, אבל השנה שתשעה באב חל ביום ראשון אין שבוע שחל בו, ומותר לכבס עד סוף השבוע הבא (שלחן ערוך סימן תקנא סעיף ד).

3. אין לאכול בשר מתחילת חודש אב. למנהג האשכנזים ראש חודש אב בכלל האיסור, ולמנהג הספרדים בארץ ישראל מותר לאכול בשר בראש חודש עצמו, והשנה שראש חודש אב חל בשבת לכל המנהגים איסור אכילת בשר מתחיל במוצאי שבת אור לב' אב - ראי https://www.hidabroot.org/question/282643

בברכה,

הלל מאירס