מי שעשה הבדלה על לחם, האם יצא ידי חובה?

  • כ"ג תמוז התשפ"א

שאלה

שלום,

אף פעם (כמעט) לא ענו לי לפי מספר, אולי אזכה הפעם.

1. מתי תיקנו קידוש של ערב (על משקה)?
2. מתי תיקנו קידוש של יום?
3. למה לא מספיק הקידוש בתפילה או סתם לומר את הפסוק: זכור את יום השבת לקדשו או איזה פסוק דומה?
4. מתי תיקנו הבדלה על כוס?
5. מתי תיקנו הבדלה בתפילת 18?
6. אם עשה הבדלה על לחם, יצא?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1-2. תקנת אנשי כנסת הגדולה (ראה מסכת ברכות דף לג עמוד א, ושו"ת הרשב"א חלק ד' סימן רצה).

3. מן התורה מספיק לומר פסוק וכיוצא בזה, אולם אנשי כנסת הגדולה תיקנו ששבח זה יהיה על היין, וכמו שאמרו במסכת ברכות (דף לה עמוד א) שאין אומרים שירה אלא על היין (ראה שו"ת הרשב"א שם).

4-5. תקנת אנשי כנסת הגדולה (ראה שם שם).

6. לא, וכמו שכתב השלחן ערוך (סימן רצו סעיף ב) אין מבדילין על הפת.

בברכה,

הלל מאירס