האם יש ברכה מיוחדת שמברכים כשמגיעים לגיל 70?

  • י"ד תמוז התשפ"א

שאלה

האם יש ברכה מיוחדת שמברכים כשמגיעים לגיל 70? תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

כתב רבי יאיר חיים בכרך זצ"ל בשו"ת חות יאיר (סימן ע) שנראה לו שיש לברך שהחיינו כשמגיע לגיל שבעים. ע"ש. וכנראה הוא משום שהגיע למילוי שנותיו כמו שנאמר בספר תהלים (פרק צ פסוק י) "ימי שנותינו בהם שבעים שנה". וכ"כ האדמו"ר מקומרנא זצ"ל בספר שלחן הטהור (סימן רכג סעיף ז) כשיגיע אדם למלאות שנותיו שבעים שנה יברך בשם ומלכות שהחיינו.

אולם יש חולקים, עיין ברכי יוסף בשיורי ברכה (אורח חיים סימן רכג) שכתב, שנראה לו שיברך בלא שם ומלכות מאחר שלא כתבוהו הראשונים. וכן הפרי מגדים (סימן תמד במשבצות זהב סק"ט) הניח דברי החות יאיר בצריך עיון. וכן רבי אלעזר פלעקלס זצ"ל (תלמיד הנודע ביהודה זצ"ל) בשו"ת תשובה מאהבה (סימן רלט) כתב, שלא מלאו לבו להורות שבן שבעים שנה יברך שהחיינו. וגם החתם סופר בהגהותיו על השלחן ערוך אורח חיים (סימן רכה אות א) כתב, שנראה לברך בלא שם ומלכות.

לכן למעשה יש לנהוג כמו שכתב הבן איש חי (שנה א' פרשת ראה אות ט) כשיגיע לשישים או לשבעים, נכון ללבוש בגד חדש או יקח פרי חדש ויברך עליו שהחיינו, ויכוון גם על שנותיו. ויש עושים סעודה כשיגיעו לשבעים. ע"כ. ובשו"ת חות יאיר הנ"ל כתב, שמכיוון שלא ברור שזה בגדר סעודת מצווה לכן ראוי לדרוש בו בדברי תורה.

בברכה,

הלל מאירס