שאל את הרב - כללי

למה כתוב "ואם בריאה יברא" הרי פי הארץ נברא כבר בששת ימי בראשית?

  • ל' סיון התשפ"א

שאלה

שלום רב, למה כתוב בפרשת קורח על פי האדמה "יברא" בלשון עתיד אם פי האדמה נברא בששת ימי בראשית (ואם אני לא טועה בבין השמשות)? תודה מראש

תשובה

שלום רב,

אכן פי הארץ הוא אחד מעשרה דברים שנבראו בערב שבת בין השמשות, כמו שכתוב במשנה מסכת אבות (פרק ה משנה ו), ויפה שאלת א"כ למה נאמר (במדבר טז ל) "ואם בריאה יברא ה' ופצתה האדמה את פיה", הרי בריאה זו כבר מוכנה ועומדת מששת ימי בראשית.

והתשובה היא כמו שמבואר במסכת סנהדרין (דף קי עמוד א, ובפירוש רש"י שם) שרבא דרש על הפסוק הנ"ל, אמר משה לפני הקב"ה אם בריאה גיהנם מוטב, ואם לאו יברא ה'. ושאין הכוונה לברוא את הגיהנם, שהרי נאמר (קהלת א ט) "אין כל חדש תחת השמש", אלא לקרב פתחה של גיהנם ותפתח הארץ במקום שהן. ע"ש. ונמצא לפי זה שמה שכתוב "אם בריאה יברא" הולך על קירוב פתח הגיהנם למקום שבו תפתח הארץ את פיה, ולא על עצם פתיחת הארץ. וראה עוד בתוספות יום טוב על מסכת אבות שם.

בברכה,

הלל מאירס