שאל את הרב - כללי

האם מי שמבקר את החולה לוקח על עצמו קצת מהמחלה שלו?

  • א' תמוז התשפ"א

שאלה

שלום רב,
תמיד מבקשים להתפלל לזכות אנשים, בשביל רפואה, זיווג, ילדים, הצלחה וכו', אז לרוב אני אומרת פרק תהילים ומקדישה אותו לאותו אדם. אבל לא מזמן אמרו לי שכשאני מתפללת למישהו זה גורע ממני, כאילו, אם אני מתפללת לרפואת חולה או מבקרת חולה אני לוקחת על עצמי קצת מהמחלה שלו או כשאני מבקשת בשביל מישהו הבקשה משתמשת בזכויות שלי? אני לא בדיוק הבנתי, אבל האם יש בזה משהו? האם זה באמת לוקח את הזכויות שצברתי או משהו אחר? או שזה נטו חשבון אחר?
אשמח להסבר, תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

כל מה שמשיגים על ידי תפילה לא מנכה מהזכויות. כי אמנם אמרו במסכת תענית (דף כ עמוד ב) לעולם אל יעמוד אדם במקום סכנה ויאמר עושין לי נס, שמא אין עושין לו נס, ואם תימצי לומר עושין לו נס מנכין לו מזכויותיו, ולמדו כן ממה שאמר יעקב אבינו (בראשית לב יא) "קטנתי מכל החסדים ומכל האמת", אולם כתב המהרש"א (מסכת קידושין דף כט עמוד ב, ד"ה אפשר) שמי שהתפלל שיעשה לו נס, ונעשה לו, אין מנכין מזכויותיו, כי אין זה נקרא נס.

ולגבי ביקור חולים, כתוב במסכת נדרים (דף לט עמוד ב, ובפירוש הר"ן שם) כל המבקר חולה נוטל אחד משישים בצערו, ודווקא כשהוא בן גילו, דהיינו שנולד המבקר באותו מזל של החולה.

בשורות טובות,

הלל מאירס