האם בברכת אשר יצר אומרים קודם שאם יפתח או שאם יסתם?

  • כ"ט סיון התשפ"א

שאלה

שלום רב,
שמתי לב שישנן מספר גרסאות לברכת אשר יצר, ורציתי לדעת מה הוא הנכון?
ישנן פעמים שהמשפט הולך כך "שאם יפתח אחד מהם, או יסתם אחד מהם"
ופעמים שהוא הפוך "שאם יסתם אחד מהם, או אם יפתח אחד מהם..."

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

מנהג האשכנזים לומר: שאם יפתח אחד מהם או יסתם אחד מהם. ומנהג הספרדים לומר: שאם יסתם אחד מהם או אם יפתח אחד מהם.

מקורות: מנהג האשכנזים - יעויין משנה ברורה (סימן ו סק"ב). ומנהג הספרדים - יעויין כף החיים (שם אות א). אמנם יש לציין שכמה מגדולי האדמורי"ם נהגו להקדים שאם יסתם וכו', כן הוא הנוסח בסידור הרב בעל התניא זצ"ל. וכן באשל אברהם מבוטשאטש (סימן ו סעיף א) כתב, שכן שמע שאמר הרב הגאון בעל קדושת לוי (רבי לוי יצחק מברדיטשוב) זצ"ל. וכן נהג האדמו"ר ממונקאטש זצ"ל, כאשר הובא בספר דרכי חיים ושלום (אות י).

בברכה,

הלל מאירס