מה התיקון של מי שדיבר לשון הרע על חבירו?

  • י"ד סיון התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,
רציתי לדעת בבקשה מה התיקון של מי שאמר לשון הרע על חבירו ומצטער על כך בלב שלם?
וגם אם אמר סליחה לחבירו והחבר אינו סולח?
תודה רבה על העזרה

תשובה

שלום רב,

א. התיקון הוא על ידי חרטה על החטא, וידוי בפה (כדלהלן) וקבלה לעתיד לא לשוב עוד לזה החטא לעולם (רמב"ם הלכות תשובה פרק ב הלכה ב).

וידוי בפה, היינו שצריך לומר "אנא השם, חטאתי, עויתי, פשעתי לפניך ועשיתי כך וכך, והרי נחמתי ובושתי במעשי, ולעולם איני חוזר לדבר זה" (רמב"ם שם פרק א הלכה א).

4. צריך לפייס את חבירו כדי שיסכים למחול לו, כי עבירות שבין אדם לחבירו אין יום הכיפורים מכפר עד שיפייסנו (שלחן ערוך סימן תרו סעיף א).

ב. כתב השלחן ערוך שם, אם אינו מתפייס בראשונה, יחזור וילך (ויפייסנו בכל פעם במין ריצוי אחר. משנה ברורה סק"ג) פעם שנייה ושלישית, ובכל פעם יקח עמו שלושה אנשים. ואם אינו מתפייס בשלוש פעמים, אינו זקוק לו (ואם רצה לפייסו יותר, רשאי, אם אין שם בזיון התורה. משנה ברורה סק"ה), והוסיף הרמ"א: מיהו יאמר אחר כך לפני עשרה שביקש ממנו מחילה, והסביר המשנה ברורה (סק"ו) כדי לפרסם הדבר, שמצידו לא יבצר.

ג. במקרה שהחבר לא יודע שדיברו עליו לשון הרע, ויש לשער שידיעה זו תגרום לו צער ועגמת נפש, אין לפרט לו הסיפור, אלא יש לומר לו שאם פגע בו מבקש על הכל סליחה, ודי בכך (רבי משה שטרנבוך שליט"א בספר מועדים וזמנים חלק א' סימן נד ששמע כן מרבי אליהו דסלר זצ"ל בשם רבי ישראל סלנטר זצ"ל. וכן פסק בספר חזון עובדיה ימים נוראים עמוד רמד).

בברכה,

הלל מאירס