תפילה וברכות

תענית

  • כ"ב אייר התשפ"א

שאלה

אני רוצה לקחת על עצמי יום תענית. אך איני מבין איך לעשות זאת חיפשתי את התשובה באינטרנט אך לא מצאתי תשובה ברורה .
אם אני נניח לוקח על עצמי יום שני תענית אז יום ראשון אני צריך להתפלל תפילת מנחה ? ואם כן אז יש תפילה מסוימת שאומרים כתוספת במנחה ? מהי התפילה הזו שמקבלים בה את הצום ?
וגם לא הבנתי ממתי להתחיל את הצום עד מתי ? מאיזה שעה יום לפני , נניח אני צם ביום שני אז מיום ראשון להתחיל אותו? ומתי להוציא אותו יום שני באיזה שעה ?

תשובה

שלום וברכה

אם אתה רוצה לצום ביום ד' - מחר. היום במנהח אתה מקבל עליך תענית בנוסח המודפס בסידור קודם יהיו לרצון השני. מחר יום ד' בסיום התענית שוב אומרים את הנוסח שלאחר התענית הנדפס בסידור.

הנה הנוסח למנחה קודם התענית, קודם יהיו לרצון:
רִבּון הָעולָמִים הֲרֵי אֲנִי לְפָנֶיךָ בְּתַעֲנִית נְדָבָה לְמָחָר בְּלִי נֶדֶר וּבְלִי שְׁבוּעָה. לְשֵׁם יִחוּד קוּדְשָׁא בְּרִיךְ הוּא וּשְׁכִינְתֵּהּ. יְהִי רָצון מִלְפָנֶיךָ ה' אֱלהֵינוּ וֵאלהֵי אֲבותֵינוּ שֶׁתְּקַבְּלֵנִי בְּאַהֲבָה וּבְרָצון וְתָבא לְפָנֶיךָ תְּפִלָתִי וְתַעֲלֶה עֲתִירָתִי וְתִרְפָּאֵנִי בְּרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים רְפוּאָה שְׁלֵמָה רְפוּאַת הַנֶפֶשׁ וּרְפוּאַת הַגוּף וּתְבַטֵל מֵעָלַי וּמֵעַל כָּל עַמְּךָ יִשרָאֵל כָּל גְּזֵרות קָשׁות וְרָעות, כִּי אַתָּה שׁומֵעַ תְּפִלַת כָּל פֶּה:
יהיו לרצון וכו':

לאחר התענית יאמר זה,
רִבּון כָּל הָעולָמִים גָּלוּי וְיָדוּעַ לְפָנֶיךָ, בִּזְמַן שֶׁבֵּית הַמִּקְדָּשׁ קַיָּם, אָדָם חוטֵא וּמֵבִיא קָרְבָּן, וְאֵין מַקְרִיבִין מִמֶּנּוּ אֶלָּא חֶלְבּו וְדָמו, וְאַתָּה בְּרַחֲמֶיךָ הָרַבִּים מְכַפֵּר, וְעַתָּה בַּעֲונותֵינוּ חָרַב בֵּית מִקְדָּשֵׁנוּ וְאֵין לָנוּ מִקְדָּשׁ וְלא כהֵן שֶׁיְּכַפֵּר בַּעֲדֵנוּ, לָכֵן יְהִי רָצון מִלְּפָנֶיךָ, שֶׁיְהֵא מִעוּט חֶלְבִּי וְדָמִי, שֶׁנִּתְמַעֵט הַיּום, כַּחֵלֶב מוּנָח עַל גַּבֵּי הַמִּזְבֵּחַ לְפָנֶיךָ וְתִרְצֵנִי:

בברה,