האם מברכים על עוגות בתוך הסעודה?

  • כ"א אייר התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,
בשבת אחרי המנה העיקרית נותנים על השולחן
עוגיות/עוגות, רציתי לשאול האם מברכים עליהם בסעודה אחרי שכבר בירכתי על לחם?
ומה התנאים שצריכים להיות, בשביל שאני כן יברך על דבר מה?

השאלה היא לפי מנהג הספרדים, אשמח למקורות.

בתודה אפרים

תשובה

שלום רב,

אם לא מדובר בעוגה שיש בה שלושה תנאים, א. ממולאת בפירות או אגוזים או שקדים וכיוצא בזה. ב. העיסה נילושה בדבש או בשמן או בחלב או בשאר מי פירות וטעמם ניכר בעיסה. ג. וגם היא עוגה יבשה שכוססים אותה (וכגון באקלאווה המצויה בזמנינו, יש בה את כל התנאים הנ"ל), אין לברך עליה כלל בתוך סעודת לחם, ואפילו אם אוכל אותה לקינוח סעודה אחר סעודתו קודם ברכת המזון. וטוב להחמיר שלא לאוכלה בתוך הסעודה כלל אלא אחר ברכת המזון.

ואם אוכל בסעודה עוגה שיש בה את התנאים הנזכרים, אז באמצע הסעודה או קודם סילוק הסעודה אין לברך עליה כלל. ומכל מקום ירא שמים יזהר לא לאכול ממנה אלא אחר ברכת המזון. וכל שכן אם אוכל ממנה לאחר סילוק הסעודה קודם ברכת המזון, שאף על פי שאין לברך עליה מזונות קודם ברכת המזון, מכל מקום ירא שמים יזהר לאוכלה אחר ברכת המזון, או שיברך קודם הסעודה ברכת מזונות על איזה מין פת הבאה בכסנין, ויכוון לפטור בברכתו את מה שעתיד לאכול בסוף הסעודה. ואם קשה לעשות כן יכוון בשעה שמברך המוציא לפטור בברכתו מיני מזונות אלו.

ואם אוכל בתוך סעודתו או בסופה דבר שנעשה מעיסה רכה ביותר עד שכששופך ממנה על המחבת מתפשטת העיסה מסביב (כגון בלינצ'ס או פנקייק או קרפ) באופן שגם אם יקבע סעודתו עליו מברך מזונות ועל המחיה, צריך לברך לפניו מזונות, אבל לאחריו אינו מברך כלל, מפני שברכת המזון פוטרתו.

מקורות: הלכה ברורה חלק ח' (בסוף הספר בשו"ת אוצרות יוסף סימן יא).

בברכה,

הלל מאירס