שבת

שימוש בשעון שבת לדוד חשמל בשבת בבית חילוני

  • כ"א אייר התשפ"א

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב, כידוע אסור להשתמש בשבת במים חמים מדוד שמח וודאי מדוד חשמל. כמו כן אסור להשתמש במים שחוממו מערב שבת וגם לא משעון שבת שפעל תוך כדי השבת. שאלתי היא, במידה ואני יודע שבביתי בין כה וכה מדליקים את הדוד חשמל בשבת בחורף, האם יש לי מקום להקל להתיר ולהשתמש בשעון שבת שיפעל במהלך השבת כדי שלא יחללו שבת בגלל זה? ובאופן אישי כמובן אשתדל בלי נדר שלא להתרחץ במים האלו, רק ידיים ורגליים כפי ההלכה. ישנו פיתרון אחר?
תודה רבה ויישר כוח גדול.

תשובה

שלום וברכה

אין ספק שמניעה של חילול שבת אפילו שלא מצליחים למנוע את כל החילול מעלתו גדולה ועצומה.

הפעלת הדוד בשבת יש בה איסור של הפעלת מוצר חשמלי וזאת מלבד איסור הבישול של המים ששניהם איסורי תורה ברורים וחמורים.

כאשר השעון שבת מפעיל את הדוד אנו חוסכים את עצם הפעלת הבוילר ומלבד זאת אנו ממעטים בחומרת איסור הבישול בשבת כי על אף שעצם פתית הברז של הדוד החשמלי מכניסה מיד מים קרים שמתבשלים על ידי המים הרותחים שבדוד ויש בזה איסור בישול ועל כן אין לך להשתמש כלל וכלל במים חמים אלו, אבל לבני משפחתך האיסור פחות יותר מהדלקת הדוד ממש מכמה וכמה טעמים הלכתיים שאין כאן המקום לפורטם ולכן בוודאי  יש תועלת מרובה משעון השבת. אולם יצויין שאם התקנת שעון השבת תגרום להם להרגיש שהם שומרים שבת וכתוצאה מכך לא יתקדמו יותר לעולם בענין השבת יש לשקול לא להשתמש בשעון שבת.

בברכה,

בנימין משואלי