חברה והשקפה

מה קיבל משה רבנו מהר סיני?

  • י"ח אייר התשפ"א

שאלה

למה במשנה במסכת אבות כתוב משה קיבל תורה *מ* סיני ולא *ב* סיני?

תשובה

שלום וברכה

קדושת לוי ליקוטים לאבות:

במשנה (פ"א משנה א) 'משה קיבל תורה מסיני'. יש לדקדק דהוה ליה לומר 'בסיני'. ונראה לבאר, דהנה כתיב (במדבר יב, ג) 'והאיש משה עניו מאד מכל האדם' כו', וכן במצרים אמר 'מי אנכי כי אלך וכו' וכי אוציא' (שמות ג, יא), וכשאמר לו הקדוש ברוך הוא שיתן התורה על ידו והוא יהיה רבן של כל ישראל לא סירב כלל, והיכן ענותנותו. אמנם אדרבא, היא הנותנת, כי משה רבינו ע"ה הסתכל שהתורה תנתן על הר סיני, והטעם כמו שאמרו רבותינו ז"ל (סוטה ה, א; במדב"ר יג, ג) לפי שהוא נמוך מכל ההרים, וראה שאין התורה ניתנת כי אם על ידי השפל והגרוע מהכל, לכן מיד נתרצה שתנתן התורה על ידו, מחמת רוב ענותנותו שחשב שאין בישראל גרוע ממנו, ואין התורה ניתנת כי אם על ידי השפל והגרוע מהכל. וזהו 'משה קיבל תורה', וקשה כנזכר והיכן ענותנותו, לזה אמר 'מסיני', שלמד מסיני שניתן עליו התורה ולא על שאר ההרים מפני שהוא נמוך מכל ההרים, לכן גם הוא נתרצה מיד להנתן התורה על ידו: