איסור אכילת שרצים וטרפות

  • י' אייר התשפ"א

שאלה

שלום הרב,
אני דתייה בעבודה בחברה ההיפך,
בעבודה שואלים אותי מה הטעם שאסור לאכול שרצים, הם טוענים כי יש חיות שחיות עמוק בים והם כביכול חיות נקיות אז למה דווקא הכללים של קשקשים בדגים וכו
מובן שזה איסור מהתורה אך מהי הסיבה לאיסור זה?

-את התשובה אני שולחת ישר להם
אשמח אם הרב יפרט ממש-בישבילם כי לי זה מובן שדרך התורה היא דרכי.

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

העניין לא קשור לנקיות.

ניתן להבחין בכך שהתורה אוסרת עלינו לאכול בעלי חיים אינטליגנטיים - ציידים וטורפים, אך מתירה לנו לאכול בעלי חיים "תמימים" ו"טפשים" לכאורה (לדוגמה, חזיר הוא חיה אינטליגנטית שמבינה כאשר לוקחים אותה להריגה, וצווחת עד רגע מותה, אך תרנגולת וכבשה אינם מבינים זאת). בהרחבה:

https://www.hidabroot.org/article/185396

על זו הדרך, התורה אוסרת עלינו לאכול את הדולפין והלוויתן - יונקי ים אינטליגנטיים. ייתכן שאכילתם מגבירה באדם את מידת האכזריות. מדובר בעניין רוחני ומוסרי: אמרו חז"ל שאכילת מאכלות האסורים מטמאת את נפש האדם, ומקשה עליו להתחבר לתורה ולמצוות.

בברכה,
דניאל בלס