שבת

האם מי שעובד במוצאי שבת אינו רואה סימן ברכה?

  • ו' אייר התשפ"א

שאלה

האם זה נכון שהעובד במוצאי שבת אינו רואה סימן ברכה משכרו? אשמח למקורות. תודות!

תשובה

שבוע טוב,

אמנם אמרו במסכת פסחים (דף נ עמוד ב) העושה מלאכה במוצאי שבת ובמוצאי יום טוב ובמוצאי יום הכיפורים אינו רואה סימן ברכה לעולם, אולם פירש רש"י שם, שהוא משום כבוד שבת שמוסיפין מחול על הקודש. וכן בתוספות שם כתבו בשם ר"י, שמדובר על מי שעושה מלאכה לפני שהשלים התפילה. ע"ש. ונמצא שאחרי שהוסיף מחול על הקודש והשלים התפילה, מותר לעשות מלאכה, ויכול לראות סימן ברכה ממנה.

ומכל מקום כתב הבן איש חי (שנה שניה פרשת ויצא אות כז) בשם המחזיק ברכה בשם ספר הכוונות ישן, שאין ראוי להתעסק במלאכה שאינה אוכל נפש, אלא עד אחר שיעשה סעודה רביעית של מוצאי שבת. והמשנה ברורה (סימן ש סק"ב) כתב, שלא יעסוק במלאכה בקבע עד שיקיים סעודה זו.

וישנן הרבה קהילות קדושות בישראל שמסורת קדומה בידי הנשים שלא לעסוק במלאכות כבדות כתפירה ואריגה וכו' במשך כל הלילה של מוצאי שבת (יעויין פסקי תשובות שם אות ו).

בברכה,

הלל מאירס