שו"ת פסח

האם אפשר להקל בחמץ שעבר עליו הפסח?

  • י"ט ניסן התשפ"א

שאלה

ההורים שלי דואגים לשמור לבער חמץ ולאכול רק כשר, אבל לא מבינים את חשיבותה של מכירת החמץ שנראית להם כמו המצאה מיותרת שנוספה ולא דין תורה. שנה שעברה אנחנו מכרנו להם את החמץ והשנה שכחנו. האם אפשר להקל ולאכול אצלם חמץ שאוחסן במקלט בתקופה הקרובה?

תשובה

שלום וברכה

אסור בהחלט לאכול כל חמץ שהיה ברשותם.

קצת תמוהה טענתם הרי התורה אסרה להחזיק חמץ בכל רשותינו ככתוב בשמות פרק יג  וְלֹא יֵרָאֶה לְךָ חָמֵץ וְלֹא יֵרָאֶה לְךָ שְׂאֹר בְּכָל גְּבֻלֶךָ, מי שרח"ל אינ סומך על חז"ל חייב לבער את כל החמץ ולא יכול אפילו לסמוך על מכירת החמץ. רק מי שסומך על חז"ל שמסרו לנו באמיתות העניין שרק חמץ שלך אסור לשהות בביתך וחמץ של גוי מותר להישאר בבית יש לו פטנט של מכירת חמץ - חז"ל היקלו על מה שנראה בפשטות הפסוק ולא המציאו חלילה חומרא. כמובן שחז"ל לא הקילו אחרת מהתורה אלא זוהי התרוה שבעל פה אני רק כותב להראות עד כמה היצר הרע מסמא את עיני האדם שחושב את עצמו חכם יותר על חז"ל ויצא מופסד לגמרי.

שבת שלום ומועדים לשמחה,

בנימין שמאולי