שעטנז

  • ג' ניסן התשפ"א

שאלה

ידוע לי כי יש איסור לבישת צמר ופשתן יחד,
1. האם מותר ללבוש חולצת צמר ומעליה אפודת פשתן כשהן שתי חולצות נפרדות?
2. כשאני רוכשת בגד, אני קוראת את הרכב הבדים, האם כשאחד מהרכיבים הוא צמר ולא מצוין כלל פשתן וגם לא מצוין otra fibres שאולי היה מעיד על הימצאותו של פשתן בהרכב מאוד נמוך, מותר לי לרכוש וללבוש אותה? כמעט ואין סוודר שאני בודקת ואין בו הרכב של צמר...
אשמח למענה בקרוב,
תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

1. ילקוט יוסף קצוש"ע יורה דעה סימן ש' - איזו כלאים דאורייתא ואיזו דרבנן

ה. מותר ללבוש חלוק של צמר על גבי חלוק של פשתן, ולקשרם יחד, אף על פי שאינו יכול לפשטן בלא התרת הקשר, ואפילו הוא קשר של קיימא, ובלבד שלא יחברם זה לזה, עם המשיחה בשתי תכיפות. ולדעת הרמ"א מכיון שאי אפשר להוציא את התחתון מבלי להסיר את העליון, הוי שעטנז אם אין מפסיק בגד אחר ביניהם. ועל פי דברי הרמ"א יש שכתבו, דמנעל שתפור בו חוטי פשתן, אסור ללבוש גרבי צמר עם נעל זו, שהרי אי אפשר להוציא הגרביים מבלי להסיר תחלה המנעל. אך לדידן אין בזה איסור כלל. [שם סימן ש ס"ה]

2. בגד שאין בו ביטנה בדרך כלל לא צריך לחשוש. ראה פירוט הבגדים שחייבים בבדיקה כאן