האם צריך לכפר על עבירה מתחת לגיל מצוות?

  • י"ב אדר התשפ"א

שאלה

האם צריך לכפר על מעשה בין אדם לחברו מתחת לגיל מצוות? וזה גם לפני שחזרתי בתשובה ולא ידעתי את דעת התורה. תודה

תשובה

שלום רב,

כתב הרמ"א אורח חיים (סימן שמג) וקטן שהכה לאביו או עבר שאר עבירות בקטנותו אף על פי שאין צריך תשובה כשהגדיל, מכל מקום טוב לו שיקבל על עצמו איזה דבר לתשובה ולכפרה אף על פי שעבר קודם שנעשה בר עונשין.

וכן הוא גם לגבי גזלות בקטנותו, שאם הן לא קיימות יותר בעין, לא חייב לשלם (על פי שלחן ערוך חושן משפט סימן שמט סעיף ג). ומכל מקום ממידת חסידות טוב שיתן איזה סכום לצדקה לשם כפרה (שו"ת יביע אומר חלק ח' חלק חושן משפט סימן ו).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס