שבת

האם תעודת זהות היא מוקצה בשבת?

  • כ"ז שבט התשפ"א

שאלה

שלום וברכה,

שאלתי היא האם תעודת זהות זה מוקצה בשבת?

תודה מראש

תשובה

שלום רב,

תעודת זהות או דרכון, שאין לו כל שימוש בהם בשבת, ושומרים עליהם מחמת ערכם, הם מוקצים מחמת חסרון כיס. ומה שיש שם תמונה אין זה מבטל שם מוקצה מהם, כיוון שאינם עומדים לשימוש זה (הרב יוסף שלום אלישיב זצ"ל, הובא בספר אשרי האיש חלק ב' פרק יז סעיף ס), ובזמן חירום מותר לשאת תעודת זהות, במקום שיש עירוב (שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק כח סעיף ט).

אמנם לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, לא שייך מוקצה מחמת חסרון כיס אלא דווקא בכלי שמלאכתו לאיסור, שמקפיד עליו שלא לטלטלו (ראה בשו"ת יביע אומר חלק ז' חלק אורח חיים סימן לט אות ג), ולכאורה לפי דעתו תעודת זהות אינה מוקצה בשבת.

בברכה,

הלל מאירס