חברה והשקפה

מה נכלל בגדר של "ונשמרתם מאד לנפשותיכם"?

  • י"ט שבט התשפ"א

שאלה

שלום לכבוד הרב.
על מה מדבר הפסוק "ונשמרתם מאד לנפשותיכם"?
האם רק בעניינים רפואיים כמו למנוע הדבקות? האם רק בדרכי התנהגות? כמו לא לנסוע מהר ברכב?
והאם ליווי של קהל גדול ללוויה של רב זה בגדר לעבור על ונשמרתם מאד לנפשותיכם בתקופת הקורונה?

תשובה

שלום וברכה

הפסוק מדבר על איסור עבודה זרה, ולא על שמירת הגוף. הנה הפסוק דברים פרק ד (טו) וְנִשְׁמַרְתֶּם מְאֹד לְנַפְשֹׁתֵיכֶם כִּי לֹא רְאִיתֶם כָּל תְּמוּנָה בְּיוֹם דִּבֶּר יְקֹוָק אֲלֵיכֶם בְּחֹרֵב מִתּוֹךְ הָאֵשׁ:
חכמינו הסמיכו בדרך רמז את העניין של שמירת הגוף וכמובא בקיצור שולחן ערוך סימן לב  סעיף א: הואיל והיות הגוף בריא ושלם, מדרכי השם הוא, אי אפשר שיבין או ידע דבר מידיעת הבורא והוא חולה, לפיכך צריך האדם להרחיק את עצמו מדברים המאבדין את הגוף, ולהנהיג את עצמו בדברים המברין והמחלימים את הגוף, וכן הוא אומר ונשמרתם מאד לנפשותיכם.

מובן שחובה לשמור על הבריאות אבל הליכה בשטח פתוח אינה סכנה לדעת הרופאים, ולכן לא היה חשש של איסור בדבר כלל.