דור המדבר והעגל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס"ד ידוע מדברי חז"ל כי דור המדבר נקרא "דור דעה" והיו צדיקים גדולים. אם כן – איך בכל זאת אם היו צדיקים הרי חטאו וניסו את בורא עולם הרבה בכל תקופת הנדודים במדבר, איך זה מסתדר עם צדקותם

תשובה

שלום וברכה

מבואר בספרים שכל חטאיהם היו חטאים דקים ואל במוכן בפשטות ואתמקד בפרשת העגל ומזה תסיק לשאר העניינים. רמב"ן על שמות פרק לב פסוק א (א) אשר ילכו לפנינו הכתוב הזה הוא מפתח לדעת נכון ענין העגל ומחשבת עושיו, כי בידוע שלא היו ישראל סבורים שמשה הוא האלוהים, ושהוא בכוחו עשה להם האותות והמופתים, ומה טעם שיאמרו כיון שהלך משה ממנו נעשה אלוהים ועוד, כי בפירוש אמרו אלוהים אשר ילכו לפנינו, לא שיהיו נותנין להם חיים בעולם הזה או בעולם הבא אבל היו מבקשין משה אחר, אמרו,

משה שהורה לנו הדרך ממצרים ועד הנה, שהיו המסעים ע"פ ה` ביד משה (במדבר ט כג), הנה אבד ממנו נעשה לנו משה אחר שיורה הדרך לפנינו ע"פ ה` בידו וזה טעם הזכירם משה האיש אשר העלנו, לא האל אשר העלם, כי יצטרכו לאיש אלהים וכן תוכל להבין זה מתשובת אהרן אל משה רבינו מה עשה לך העם הזה כי הבאת עליו חטאה גדולה (להלן פסוק כא), והיתה תשובתו ויאמרו לי קום עשה לנו אלהים וגו`, ואמר להם למי זהב התפרקו ויתנו לי ואשליכהו באש (להלן פסוקים כג כד) והנה אהרן מתנצל למשה ואמר לו אל יחר אף אדוני (להלן פסוק כב), והוא כמוסיף על חטאתו פשע, שאומר כי הם בקשו ממנו עבודה זרה ועשאה להם בידיו, ולמה לא יחר אפו, ומה חטאה גדולה מזו:

אבל העניין כמו שאמרתי, שלא בקשו העגל להיות להם לאל ממית ומחיה, וקבלו עבודת אלוהותו עליהם, אבל ירצו שיהיה להם במקום משה מורה דרכם וזהו התנצלותו של אהרן, טען כי לא אמרו לי רק שאעשה להם אלוהים אשר ילכו לפניהם במקומך אדני, שלא ידעו מה היה לך, ואם תשוב אם לא, ולכן הם היו צריכין למי שיורה להם דרכם כל זמן שלא תהיה אתה עימהם, ואם אולי תשוב יעזבוהו וילכו אחריך כבראשונה וכן היה הדבר, כי כיון שראו העם את משה מיד הניחו את העגל ובעטו בו שהניחו לו לשרפו ולזרות עפרו על פני המים, ולא היה מהם חולק עליו כלל וכן תראה שלא הוכיחם, ולא אמר להם כלום, אבל בבואו במחנה וירא את העגל ומחולות מיד ברחו ממנו, והוא לקח העגל וישרוף אותו וישק אותו להם ולא מיאנו כלל ואלו היה להם לאלוהים, אין דרך שיניח אדם מלכו ואלוהיו לשרפת אש, הן ישרוף את תועבתם לעיניהם ולא יסקלוהו:

וחטא זה לא היה של כל העם אלא של חלק קטן ממנו, וכמבואר בפסוקים שכל מי שחטא בחטא העגל הומתאם היה הדבר בעדים והתראה ע"י בני לוי ובעדים ללא התראה ע"י המים והחוטאים במחשבה מתו במגיפה וכל הקצף יצא על כל עם ישראל רק בגלל החטא שלא מחו ביד עושי רע וכמבואר ברש"י שם. וכך גם בשאר חטאי דור המדבר הכול היו טעיות דקות ולא כנראה באופן שיטחי עבודה זרה וכדומה. בברכה - בנימין שמואלי