נשים

בכמה תפילות חייבת אישה?

  • ו' שבט התשפ"א

שאלה

שלום רב לכבוד הרב!
רציתי לשאול בכמה תפילות חייבת אישה נשואה?
ובכמה חייבת רווקה?
ומה יעשו אם קשה להם בפאת דוחק עבודה ופרנסה?
אשמח לפירוט כל אחת בנפרד למנהג הספרדים.
בהצלחה ודרך צלחה!

תשובה

שלום רב,

בנות ספרד חייבות להתפלל רק תפילה אחת ביום, שחרית או מנחה או ערבית. אלא שיש עדיפות שיבחרו בתפילת שחרית (שו"ת יביע אומר חלק ו' חלק אורח חיים סימן יז).

סדר תפילת שחרית לבנות ספרד הוא כדלהלן: קודם כל תברך "ברכות השחר" (שאישה חייבת לאומרם בכל יום) חוץ מברכת "שלא עשני אישה", ובמקום זה תברך "שעשני כרצונו" בלא שם ומלכות, ואם תרצה תברך גם ברכות התורה, ואח"כ נכון שתאמר פסוק "שמע ישראל" ו"ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד", כדי לקבל עליה עול מלכות שמים. ואם תרצה תאמר את כל הפסוקים של קריאת שמע, ואחר כך תתפלל תפילת שמונה עשרה. אבל אינה רשאית לברך בשם ומלכות את ברכות "ברוך שאמר" ו"ישתבח" וברכות קריאת שמע (הלכה ברורה חלק ה' עמוד תנב).

אין הבדל בזה בין רווקה לנשואה. וגם מי שטרודה בפרנסתה תעשה מאמץ למצוא זמן להתפלל תפילה אחת ביום.

בברכה,

הלל מאירס