שבת

האם מותר לילדים לשחק בסירים בשבת?

  • ג' שבט התשפ"א

שאלה

הילדים שלי גילאי 1-9 אוהבים להוציא את הסירים מהארון ולשחק בהם משחקים שונים. האם מותר להם לשחק בסירים בשבת מצד מוקצה? לאיזה גילאים אסור/מותר? תודה

תשובה

שבוע טוב,

סירים הם מוקצה בשבת. ואם הם לוקחים מעצמם, את צריכה לומר להם להפסיק מגיל שהם "ברי הבנה".

הגדר של "בר הבנה" הוא ילד שאחרי שתאמרי לו להפסיק בגלל ששבת היום, יפסיק ולא יעשה כן עוד אפילו שלא בפנייך.

מקורות: כתב המשנה ברורה (סימן שח סק"כ) וקדירה שמלאכתה הוא לבישול ורק לפעמים משתמשין בה למים ולפירות היא בכלל כלי שמלאכתה לאיסור אם לא שיש בה מהתבשיל. ובספר אשרי האיש חלק ב' (פרק יז סעיף קמ) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל שגם סירים שלנו, אף על פי שרגילים לאחסן בהם אוכל לזמן רב, נחשבים ככלי שמלאכתו לאיסור.

ולגבי החיוב להפרישם מאיסור - יעויין משנה ברורה (סימן שמג בשער הציון ס"ק טו) שמוטל על האב להפריש את בנו אפילו מאיסור דרבנן משהוא בר הבנה. ע"ש. וכתב בשו"ת חקרי לב (חלק אורח חיים סימן ע ד"ה וראיתי) שהגדר הוא אם לאחר שאביו גוער בו פורש מן האיסור וגם אחר כך לא יעשה אפילו שלא בפניו. וע"ע שו"ת אז נדברו חלק ו' (סימן נז) ד"בר הבנה" אינו בפחות מג' שנים. ואמנם מי שרואה שבנו חריף ביותר ומחנכו מב' שנים יש לו על מה לסמוך.

בברכה

הלל מאירס