שבת

למה אסור להסתרק בשבת?

  • ב' שבט התשפ"א

שאלה

לפי הספרדים, אשמח למקורות.

ראיתי בילקוט יוסף הלכה שכתוב: "אסור מדרבנן להסתרק במסרק בשבת. אבל מותר להחליק את השער במברשת
בגדים רכה, או ביד. (שבת ב' עמוד קו)".
1. רציתי לדעת למה אסור? (מפני תלישה?)
2. והאם גם כך ההלכה לגבי גברים?
3. ומה לגבי פוני שיש בראש של גבר, מותר לסרק אותו?

תשובה

שלום רב,

1. כן, וכפי שכתב השלחן ערוך (סוף סימן שג) אסור לסרוק במסרק בשבת ואפילו אותו שעושים משיער חזיר שאי אפשר שלא יעקרו שערות, וכתב המשנה ברורה שם, שאיסור תלישת שיער הגוף הוא תולדה של מלאכת גוזז. ועוד כתב, שאף אם אינו מכוין לתלישת השער גם כן אסור משום שזהו פסיק רישא (זאת אומרת שהדבר יקרה בוודאות).

2. כן.

3. אסור וכנ"ל. ומכל מקום כתב המשנה ברורה (ס"ק פז) שמותר לתקן מעט את שיער הראש בכלי העשוי משיער חזיר, דדווקא לסרוק אסור בו דמשיר שיער, אבל לתקן מעט מותר, ובמסרק אסור אף בזה. ונהגו שיהיה הכלי העשוי משיער חזיר מיוחד לשבת כדי שלא יהיה נראה כעובדין דחול (מעשה של יום חולין).

בברכה,

הלל מאירס