מה מועיל לימוד משניות לעילוי נשמה, ומה המקור?

  • כ' טבת התשפ"א

שאלה

שלום רב כבוד הרב,
אני לומד הרבה משניות לעילוי נשמת קרובי, ורציתי לדעת במה זה מועיל לנפטר ומה המקור לזה.
תודה רבה מראש.

תשובה

שלום רב,

יש בזה חסד גדול עם נשמת הנפטר, כי מועיל להציל אותו מעונשים קשים, ולהעלותו מדרגה לדרגה בגן עדן, כאשר תוכל לראות בספר ערוך השלחן יורה דעה (סימן שעו סעיף יג) שכתב, שנהגו ללמוד משניות על אב ואם הן כל יום יב' חודשים הן ביום היארציי"ט (אזכרה) אחר נשמתם, והוא תקון גדול להנשמה, כי משנה אותיות נשמה. וכ"כ רבי אליעזר חיים דייטש זצ"ל (מרבני הונגריה לפני למעלה מ-100 שנה) בשו"ת דודאי השדה (סימן כג) שלימוד משניות ביארציי"ט (אזכרה) הוא גמילות חסד לנשמת המת, וכבר נודע דמשנה הוא אותיות נשמה, גם ראשי תיבות 'העלית 'מן 'שאול 'נפשי. ע"ש.

והתועלת היא בכל אדם שלומד לאו דווקא קרוב משפחה, ובכל זמן גם לאחר י"ב חודשים, וכמו שמצאנו לרבי חיים סופר זצ"ל (תלמיד החתם סופר זצ"ל) בהקדמתו לספרו קול סופר על המשניות חלק ב', שכתב, ואזכיר אשר העיר רוחי מלפנים רבות בשנים שנתתי ללבי מאמר חכמינו ז"ל (ראה רש"י בראשית מז כט) איזה חסד של אמת זו חסד שעושים עם המתים, וניסיתי בעצמי שלא אוכל להיות מן הפוקדים פקידת כל אדם בעת הפרד הנשמה מהגוף, וביותר מן המתעסקים בטהרת הגוף כאשר אדם לקבר יובל, כי טבעי רך וחלוש כי בא לי עילפון רחמנא ליצלן, ותמיד נכספה נפשי לעשות חסד עם המתים, עד שעלה במחשבתי שאוכל לעשות חסד עם המתים המה נפשות עזובות ונטושות ועשוקות  אנשי הצבא המלך ירום הודו או היושבים בבית אסורים או המושכבים בבית החלאים רחמנא ליצלן, אשר לרוב יצאו נשמתם בעת בא יום פקודתם בלי אנשים העומדים לקרוא שמע ישראל בעת צאת נפשם ונשמתם וכו', וקבלתי עלי שבכל יום ויום באשמורת הבוקר אחר שאברך ברוך המחזיר נשמות לפגרים מתים אלמוד משניות בעומק העיון וכו', ולמודי יהיה באימה לכבוד המתים בכובע על ראשי ומלובש בבגד עליון לקיים דע לפני מי אתה עומד, נשמות קדושות זרע עמים בני אברהם יצחק ויעקב. ע"ש עוד בדברי קדשו.

בשורות טובות,

הלל מאירס