שבת

שימוש במעלית בשבת לאדם מוגבל פיזית כדי להגיע לבית הכנסת

  • כ' טבת התשפ"א

שאלה

אבקש לשאול מה הפתרון לאדם בימי שבת, כיפורים ומועדים כשומר מצוות שגר בקומה עליונה מוגבל פיזית בעליית וירידה במדרגות אך מעלית קיימת אך לא פועלת כמעלית שבת.
האם יש פתרון הלכתי להגיע לבית כנסת על אף המגבלה?

תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אסור ליהודי להזמין את המעלית וללחוץ על הכפתורים בשבת. ולכתחילה אין להקל גם על ידי גוי, אלא יעשה השתדלות שיורידו אותו כמה אנשים. ואם זה לא אפשרי, יש מקום להקל לבקש מגוי שיוריד אותו במעלית כדי להגיע לבית הכנסת להתפלל, וישתדל שלא יהיה בפומבי.

מקורות: ראה מה שכתבו בזה בשו"ת נשמת שבת חלק ה' (סימן ס) ובספר הליכות שבת חלק א' (עמוד שסא).

בברכה,

הלל מאירס