שאל את הרב - כללי

מדוע נענש קין על הריגת הבל, הרי לא נצטווה על רציחה?

  • כ' טבת התשפ"א

שאלה

מדוע קין נענש על מה שעשה? לכאורה הרי הם לא נצטוו בשום מצווה. גם לא בעניין רצח. זה ניתן רק לאחר המבול.

תודה רבה על כל התשובות

תשובה

שלום רב,

באמת שאדם הראשון כבר נצטווה על שש מתוך שבע מצוות, ולנח התווסף איסור אבר מן החי, וכמו שלמדו במסכת סנהדרין (דף נו עמוד ב) ממה שכתוב (בראשית ב טז) "ויצו ה' אלקים על האדם לאמר מכל עץ הגן אכול תאכל", עיין שם כל הלימוד, ואיסור רציחה למדו מ-"על האדם" - זו שפיכות דמים, וכן הוא אומר (בראשית ט ו) "שופך דם האדם" וגו'. ע"ש. וכן הוא ברמב"ם (הלכות מלכים פרק ט הלכה א) על ששה דברים נצטווה אדם הראשון, על עבודה זרה ועל ברכת השם ועל שפיכות דמים וכו', הוסיף לנח אבר מן החי. ע"ש. ונמצא שגם קין היה מצווה ועומד על איסור רציחה.

אמנם מצינו במדרש (בראשית רבה כב יב) רבי נחמיה אמר, לא כדינן של רוצחנין דינו של קין. קין הרג ולא היה לו ממי ללמוד וכו'. ולכאורה משמע שלא היה מצווה על איסור רציחה. והקשה בפירוש מהרז"ו שם, שצריך עיון שהרי נצטווה מפי אדם על שפיכות דמים. וכתב ליישב: אך כוונת המדרש למה שכתוב בתנחומא כאן, אמר לו קין, רבונו של עולם, לא ידעתי, ולא ראיתי הרוג מימי, וכי הייתי יודע שאני מכהו באבן והוא מת, וזהו מה שכתוב ולא היה לו ממי ללמוד. עיין שם עוד מה שכתב בזה.

בברכה,

הלל מאירס