שאל את הרב - כללי

למה יעקב סבל יסורין, הרי היה צדיק גמור?

  • י"ט טבת התשפ"א

שאלה

שלום כבוד הרב,

שאלה שעלתה במחשבתי השבת.
חיי יעקב אבינו היו קשים ומלאים ייסורים כידוע.
בגמרא מסכת ברכות יש ביאור למצב של צדיק ורע לו שהוא בעצם צדיק שאינו גמור, צדיק בן רשע.
איך תפיסה זו מסתדרת עם חייו של יעקב אבינו, הרי הוא צדיק גמור, צדיק בן צדיק?
תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

אכן כתוב במסכת ברכות (דף ז עמוד א) צדיק וטוב לו צדיק גמור, צדיק ורע לו צדיק שאינו גמור. אך יש צדיקים גמורים שיוצאים מכלל זה, וכמבואר בזוהר הקדוש (פרשת וישב דף קפ עמוד ב - קפא עמוד א). יעויין שם היטב. וכן מבואר בדברי הרמב"ן בהקדמתו לספר איוב, שיש צדיקים גמורים שבאו עליהם יסורין כמו איוב אשר בוראו העיד עליו (איוב ב ג) כי אין כמוהו בארץ, איש תם וישר ירא אלוקים וסר מרע, ותסיתני בו לבלעו חינם, וכן רבי עקיבא. וכתב, שיש בזה הענין סוד גדול מסודות התורה. יעויין שם.

בברכה,

הלל מאירס