שבת

תפילות שבת למי שקם אחרי חצות היום

  • י"ב טבת התשפ"א

שאלה

שלום ושבוע טוב כבוד הרב,

לפעמים יוצא שאני קם מאוחר בשבתות אחרי שעובר זמן חצות ואני לא יכול להתפלל שחרית בגלל זה.

השאלה שלי היא האם במקרים כאלה אני צריך להתפלל שתיים מנחה עם מוסף או שאני יכול לקרוא פשוט קריאת שמע, עמידה ומוסף?

ואם התשובה היא שתיים מנחה, לא לקרוא קריאת שמע בכלל?

תודה רבה!

תשובה

שלום רב,

1. תפילת תשלומין שייכת רק אם היית שוגג או אונס, אולם במזיד לא שייך תשלומין (שלחן ערוך סימן קח סעיפים א, ז). ולכן אם הלכת לישון בשעה מאוחרת, כשאתה יודע שכפי הנראה לא תצליח לקום להתפלל בזמן, לא שייך להתפלל תשלומין.

2. למרות שזמן קריאת שמע מסתיים בסוף שלוש שעות מתחילת היום, עדיין טוב שתקרא קריאת שמע כדי לקבל עליך עול מלכות שמים. ואת פרשת ויאמר אתה חייב לקרוא, כי זמנה כל היום (ראה שם סימן נח סעיף ו ומשנה ברורה שם).

בברכה,

הלל מאירס