שבת

מוסיפים חום

  • ג' טבת התשפ"א

שאלה

במסכת שבת מדברים על הטמנה בדברים המוסיפים חום, כמו למשל חול בין יבש ובין לח.. האם הכוונה שלאחר ששמטמינים את הקדרה החמה בתוך החול (כולה מכוסה) הטמפרטורה שבתוך הקדרה תעלה? אם כן, האם מצוי הסבר מדעי לעניין הוספת החום של הטמנה בחול?
ראוי לציין שכמובן שאיני מפקפק חס וחלילה בכתוב.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

האדים הרותחים של המאכל עצמו, כאשר הסיר סגור היטב ואטום מתחת לפני האדמה או חומר מבודד אחר, ממשיכים לבשל ולרכך את המאכל שבתוכם. קל וחומר כאשר טומנים את הסיר באפר של גחלים (כפי שהיו נוהגים בעבר), ובכל תנועה של האפר (חיטוי) היו יוצאים מהם ניצוצות ומבשלים את הקדירה יותר.

בברכה,

דניאל בלס