חגים ומועדי השנה

האם חנוכייה טעונה גניזה?

  • א' טבת התשפ"א

שאלה

שלום וחנוכה שמח,

האם חנוכייה, פתיליות, גפרורים, שעווה, שמן ואפילו קופסת גפרורים שהדלקנו בה את השמש דורשים גניזה?
מה לגבי דברי תורה שהילדים כותבים בכתב ידם על דף ללא שם השם, האם גם זה דרוש גניזה?

תודה רבה!

תשובה

חודש טוב,

חנוכייה אינה טעונה גניזה, אולם אם ניכר ששימשה למצווה, טוב שלא לזורקה דרך ביזיון, אלא לקשור בשקית לפני שזורקים לפח (יעויין גנזי הקודש פרק טז הערה טז ופרק יט סעיף יג). והוא הדין לגבי פתילות, שעווה ושמן שהדליקו בהם בפועל נרות חנוכה (יעויין שם סעיף יב), אך קופסת גפרורים וכן הגפרורים עצמם אפשר לזרוק לפח כרגיל.

דברי תורה עם משמעות שנכתבו על ידי ילדים טעונים גניזה, אפילו אם לא כתוב בהם שם השם (שם פרק י סעיף ו ובהערה בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל).

בברכה,

הלל מאירס