שאל את הרב - כללי

חנוכה ופרשת שבוע

  • כ"ט כסלו התשפ"א

שאלה

בחנוכה יש את הסיפור של ההגמון שבעל כל מי שרצתה להתחתן והכהנים נלחמו בו רק כאשר זה הגיע לאחותם למה לפני כן היו 3.5 שנים שהוא בעל המון בנות מין הסתם

ולגבי פרשת שבוע כתוב המעט קחתך את אישי ולקחת גם את דודאי בני ככה היא מחזירה לה טובה על שנתנה לה את הסימנים ובזכותה היא התחתנה עם יעקב היא רואה שאין לה שום ילד ולה היה כבר כמה אז תפרגני לה אחרי כל מה שהיא הקריבה בשבילך זה ניראה קצת כמו כפוייות טובה

תשובה

שלום וברכה

א. מבואר במדרש שהמחאה לא היתה ביוזמת אחיה שלא אזרו כוח להילחם אלא יוזמתה כפי שמספור בהרחבה

אוצר המדרשים חנוכה

והיו יונים מתעללות בבתולות ישראל, ונהגו בדבר הזה שלש שנים ושמונה חדשים, עד שבא מעשה של בת מתתיהו כהן גדול שנשאת לבן חשמונאי ואלעזר היה שמו, כיון שהגיע יום שמחתה הושיבוה באפריון, וכשהגיע זמן הסעודה נתקבצו כל גדולי ישראל לכבוד מתתיהו ובן חשמונאי שלא היו באותו הדור גדולים מהם, וכשישבו לסעוד עמדה חנה בת מתתיהו מעל אפריון וספקה כפיה זו על זו וקרעה פורפירון שלה ועמדה לפני כל ישראל כשהיא מגולה ולפני אביה ואמה וחותנה. כיון שראו אחיה כך נתביישו ונתנו פניהם בקרקע וקרעו בגדיהם, ועמדו עליה להרגה, אמרה להם שמעוני אחיי ודודיי, ומה אם בשביל שעמדתי לפני צדיקים ערומה בלי שום עבירה הרי אתם מתקנאים בי, ואין אתם מתקנאים למסרני ביד ערל להתעולל בי! הלא יש לכם ללמוד משמעון ולוי אחי דינה שלא היו אלא שנים וקנאו לאחותם והרגו כרך כשכם ומסרו נפשם על ייחוד של מקום ועזרם ה' ולא הכלימם, ואתם חמשה אחים יהודה יוחנן יונתן שמעון ואלעזר, ופרחי כהונה יותר ממאתים בחור, שימו בטחונכם על המקום והוא יעזור אתכם שנאמר כי אין מעצור לה' להושיע וגו' (ש"א =שמואל א'= י"ד). ופתחה פיה בבכיה ואמרה רבש"ע אם לא תחוס עלינו חוס על קדושת שמך הגדול שנקרא עלינו ונקום היום נקמתנו. באותה שעה נתקנאו אחיה ואמרו בואו ונטול עצה מה נעשה, נטלו עצה זה מזה ואמרו בואו ונקח אחותינו ונוליכנה אצל המלך הגדול ונאמר לו אחותנו בת כהן גדול ואין בכל ישראל גדול מאבינו, וראינו שלא תלין אחותינו עם ההגמון, אלא עם המלך שהוא גדול כמותינו, ונכנסנו עליו ונהרגהו ונצא, ונתחיל אח"כ בעבדיו ובשריו, והשם יעזרנו וישגבנו, נטלו עצה וכו' ועשה להם הקדוש ברוך הוא תשועה גדולה, ושמעו בת קול מבית קדש הקדשים: כל ישראל נצחו טליא באנטוכיא, כן יעשה המקום ישועה בימינו אלה.

2. זה לא היה תלונה אלא מירמור שהיא נשארת ללא בעל וללא דודאים. דיבור של שברון לב.